Klik voor meer producten.
Geen producten gevonden.
Filteren op

Taxus baccata

Filteren op

Gewone Venijnboom Taxus baccata kopen – Informatie De Tuinmeester

De Taxus baccata is één van de meest gewilde haagplanten. Naast zijn Latijnse naam wordt deze haagplant ook de Gewone Taxus of de Gewone Venijnboom genoemd.

Goede kenmerken als groenblijvend, ondoorzichtig, winterhard, weinig onderhoud en zeer goed snoeiverdraagzaam heeft deze conifeer allemaal. Het is dan ook niet verwonderlijk als u de Gewone Venijnboom wilt kopen. Hieronder beschrijven we de Taxus baccata graag uitvoeriger.

Taxus baccata – de chique, ondoorzichtige haag

Voordelen van de Taxus baccata haagplant

 • Dichtbegroeid
 • Winterhard
 • Stadklimaat bestendig
 • Standplaatstolerant; zowel zon, halfschaduw als schaduw
 • Weinig onderhoud en extreem snoeiverdraagzaam

Is de Taxus baccata een goede coniferenhaag?

Op de vraag of de Taxus baccata een goede coniferenhaag vormt, is het antwoord vrij stellig; ja. Eén van de betere zelfs. De Venijnboom coniferenhaag is dichtbegroeid, mooi en gaat vele jaren mee. Er wordt zelfs gezegd dat er in Groot Brittannië Venijnbomen van ruim 2000 jaar oud staan.

De Taxus baccata is een windresistente, vorstbestendige en wintergroene conifeer. De eigenschap wintergroen wil zeggen dat de Venijnboom groenblijvend is. Ze behoudt jaarrond haar groene, glanzende naalden, ook in de winter. De naalden van deze haagplant zijn zacht en prachtig donkergroen, en hebben een chique uitstraling. De jonge uitlopers hebben een frisse lichtgroene kleur. De diepgroene kleur en volle naalden zorgen ervoor dat de Gewone Venijnboom een prachtige aanvulling op uw tuin is.

Vorstbestendig is de Venijnboom baccata tot circa -20 à -25 ˚C; extreme temperaturen weerstaat de conifeer gemakkelijk.

De Tuinmeester.nl tuintip.

Taxus haagplanten beschermen niet alleen uw tuin tegen weer en wind en inkijk, maar vormen ook een mooie rustige achtergrond voor andere bloeiende planten in uw tuin. Onder andere bloeiende Hortensia’s en Narcissen komen prachtig tot uiting tegenover de rustige donkergroene Taxus haag.

Door deze uitstekende eigenschappen is de Venijnboom Taxus baccata als haagconifeer soort de eerste keuze. Deze haagconifeer wordt dan ook erg veel verkocht.

Wat betreft het onderhoud van de Venijnboom is het belangrijk op de hoeveelheid water te letten. In vergelijking met de Thuja soorten verdraagt de Taxus baccata haagplant langdurig natte grond slechter. Daarentegen moet de grond vanzelfsprekend ook niet te droog zijn.

Taxus baccata informatie

Eigenschappen van de gewone Venijnboom conifeer

 • Gebruikelijke naam: Gewone Taxus, Gewone Venijnboom
 • Botanische naam: Taxus baccata
 • Toepassing: haagplant, solitaire plant (als vormsnoei of decoratief element), groepsbeplanting of onderplanting van bomen
 • Grootte van de Taxus baccata: 10 – 20 m
 • Groei per jaar: 15 – 25 cm
 • Blad: de haagplant heeft glanzende, groenblijvende, donkergroene naalden. De nieuwe scheuten zijn lichtgroen
 • Standplaats: zon, halfschaduw en schaduw
 • Grondsoort: niet veeleisend; bij voorkeur normale, voedzame bodem
 • Winterhardheid: goed; stadklimaat- en vorstbestendig (tot -20 à -25 °C)
 • Wanneer de Venijnboom planten: afhankelijk van weersomstandigheden kunnen kluitplanten van de Venijnboom vanaf circa medio september tot ongeveer de maand mei geplant worden. De in pot gekweekte Taxus haagplant kan het hele jaar door geplant worden. Uitzonderingen hierop zijn bijvoorbeeld tijdens extreme vorst, langdurige natheid of hitte
 • Onderhoud: extreem snoeiverdraagzaam, zelfs forse terugsnoei tot op de stam wordt verwerkt. In het voorjaar (uiterlijk voor de langste dag van het jaar) en in september de Taxus baccata snoeien. In het eerste jaar en tijdens droge perioden met voldoende water besproeien. Eén keer per jaar bemesten, bij voorkeur in het voorjaar
 • Bemesting: de conifeer bemesten met hagenmeststof of een organische meststof als koemestkorrel of potgrond

Gewone Venijnboom online kopen

Venijnboom - de donkergroene haagconifeer

De Gewone Venijnboom is een donkergroene haagconifeer, en heeft smalle en veerachtige naalden. Dit is een groot en fraai verschil in vergelijking met de bredere schubben van de diverse Levensbomen.

Doordat veel coniferenhagen worden gemaakt van de Taxus baccata sluit ons assortiment haagconiferen hier perfect op aan. In de conifeer webshop van De Tuinmeester kunt u veel verschillende groottes van deze Venijnboom online kopen.

Topkwaliteit Taxus baccata haagplanten kweken

Stuk voor stuk kweekt het team van De Tuinmeester elke Venijnboom Taxus baccata tot een haagplant van topkwaliteit.

Gedurende het groeiproces wordt de conifeer structureel verzorgd. Onze Venijnbomen, die op het land van onze boomkwekerij groeien, worden elk jaar op de juiste momenten bemest met een meststof en besproeid met water. Ook snoeien we de Taxus baccata jaarlijks regelmatig, en eens per 3 jaar verplanten we deze haagplant. Op het containerveld kweken we de conifeer in een pot. Deze coniferen worden eveneens regelmatig bemest, gesnoeid en krijgen ook voldoende water. De Taxus coniferen van het containerveld krijgen elk jaar een nieuwe, iets grotere pot.

Door het verplanten van de Gewone Venijnboom stimuleren we het doorwortelen van de kluit; de kluit wordt sterker en de conifeer gezonder en vitaler. Hierdoor kunnen wij sterke en gezonde Taxus baccata Venijnbomen leveren en u een langere levensduur van deze haagplanten bieden.

De Venijnboom coniferenhaag online bestellen

Het is eenvoudig de Venijnboom coniferenhaag online te bestellen. Wanneer u in onze haagplanten webshop uw keuze voor de Taxus baccata conifeer heeft gemaakt, de leverdatum is aangegeven en de betaling is voldaan, verzorgen wij de rest. Wij ontvangen automatisch uw bestelling.

Vervolgens rooien -het eruit graven van de coniferen- of verzamelen wij uw Taxus haagplanten en organiseren we het vervoer tot aan uw huis.

U ontvangt uw gewenste haagconiferen op uw gewenste dag, en kunt heerlijk gaan genieten van uw Taxus coniferenhaag. Met een coniferenhaag van de elegante Taxus baccata is de tuin echt een verlengstuk van uw leefgenot.

Lang van de Taxus baccata haag genieten

Haagplanten van de Taxus baccata kunnen zeer oud worden. Dat betekent dat u erg lang heerlijk kunt genieten van uw Taxus baccata haag.

Dit heerlijke tuinplezier willen wij nadrukkelijk onder de aandacht brengen. Vandaar dat wij u graag advies geven over hoe de Gewone Venijnboom te planten en te onderhouden.

De Venijnboom conifeer planten

Het planten van de Venijnboom conifeer is niet lastig. Als het om de standplaats en grondsoort gaat, is de Taxus baccata erg makkelijk. In de zon en in de schaduw groeit zij goed. Ook groeit de haagplant goed in de buurt van bomen.

Normale, voedzame grond volstaat. Desondanks wordt toevoeging van potgrond bij het planten van de coniferenhaag op prijs gesteld.

De grootte van de Venijnboom coniferenhaag is van invloed op het aantal haagconiferen per strekkende meter. Bij een kleinere coniferenhaag worden meer Venijnbomen per meter gebruikt dan bij een grotere coniferenhaag. In de beschrijving van de gewenste grootte staat de Venijnboom plantafstand duidelijk weergegeven.

Hoe moet ik de Taxus coniferenhaag onderhouden?

Het team van De Tuinmeester adviseert u graag hoe u vrij eenvoudig de Taxus coniferenhaag kunt onderhouden. De goede eigenschappen van de Taxus baccata haagplant, zoals geringe groei, extreem goede snoeiverdraagzaamheid en standplaatstolerantie dragen bij aan het eenvoudige jaarlijkse onderhoud van de conifeer.

De Tuinmeester.nl tuintip.

Ten behoeve van ideale beschutting en om de coniferenhaag strak en mooi te houden, raden wij u aan jaarlijks 2 keer de Taxus baccata te snoeien. In het voorjaar voor de langste dag in juni en in de maand september. De Venijnboom conifeer snoeien wanneer de zon volop schijnt, raden wij af; snoei deze haagplant dan ’s avonds.

De haagplant Taxus baccata is extreem snoeiverdraagzaam; zelfs wanneer een oude Taxus fors teruggesnoeid wordt, groeit ze weer uit.

In het voorjaar goed de Venijnboom baccata bemesten met een natuurlijke voedingstof als koemestkorrel is nagenoeg voldoende voor de rest van het jaar. Het beste kunt u de bemesting van de conifeer vlak voor de groei doen, zodat de nieuwe scheuten voller van kleur en vitaler zijn.

In het eerste jaar na het planten en tijdens droge perioden is raadzaam de Taxus baccata extra water te geven. Het is belangrijk dat de grond rondom de haagplant in deze perioden licht vochtig is. Licht vochtig, zodat de haagconifeer niet verdrinkt, maar ook niet uitdroogt. Let erop dat de grond niet te nat wordt; dat stelt de Venijnboom niet op prijs.

Vragen over de Taxus baccata?

Kijk voor meer informatie op uw gemak in onze webshop. Heeft u nog vragen over de haagplant Taxus baccata? Neem dan contact met ons op.

Wenst u toch een andere haagplant dan deze Gewone Venijnboom? In ons assortiment vindt u ook de Venijnboom Taxus media Hicksii of andere conifeer soorten als de Westerse Levensboom Brabant of Tsuga Canadensis. Wilt u een compleet andere plantsoort; bij De Tuinmeester is het vanzelfsprekend ook mogelijk de Laurier Caucasica te kopen.

Menu

Instellingen

Maak een gratis account om favoriete producten en artikelen op te slaan.

Aanmelden

Create a free account to use wishlists.

Aanmelden